Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Hon skapar poddradio i Storsjö kapell

Uppdaterad
Publicerad

Ann Sandin-Lindgren har ett stort intresse för radio och har det senaste halvåret intervjuat byborna i Storsjö kapell. Hon hoppas att poddradion ska stärka samhörigheten i byn.

Till vardags jobbar hon med IT och på fritiden sänder Ann Sandin-Lindgren närradio hemma i Tyresö strax utanför Stockholm. Men så fort tillfälle ges åker hon och hennes man upp till byn Storsjö kapell i Härjedalen. Det har de gjort de senaste 30 åren, men för ett halvår sedan kom hon också på idén att ta med sig radiointresset till fjällstugan.

Med en liten portabel ljudinspelare har Ann Sandin-Lindgren redan intervjuat en femtedel av byns 100 invånare.

”Väldigt speciella människor”

– En del i varför jag älskar den här bygden så mycket är att det bor väldigt speciella människor här, och den ödmjukheten de har när folk faktiskt har växt upp och haft det ganska tufft och är noll skrytsamma om det, säger hon.

I sin podd intervjuar hon äldre som exempelvis kan berätta om hur det var att bedriva skogsbruk med yxa och handsåg för att sedan flotta timret längs Ljungan ner till Flåsjön. Även yngre som bor i byn medverkar och diskuterar bland annat byns utveckling och svårigheten för hemvändare som inte kan hitta någon ledig bostad att flytta in i.

Vill  skapa vi-känsla

– Jag hoppas att man får lite mer vi-känsla och att man lär känna de fantastiska invånare som bor i den här byn. Och lär sig förstå lite mer om hur en fjällby i Härjedalen fungerar.

När de resterande 80 invånarna är intervjuade siktar hon på att fortsätta fylla podden med röster från bland annat alla tillfälliga besökare som kommer för skoteråkningen eller fisket.

Poddradio

Poddradio, eller podcast kan beskrivas som fristående radioprogram som publiceras på internet eller med hjälp av appar i smarta telefoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.