Så här såg det ut vid när fjällräddningen sökte efter en man som begravts av snömassorna efter att en lavin gått i Åre i söndag. Fjällräddare Sven Moe som deltog vid räddningen berättar mer om räddningsinsatsen i klippet ovan. Foto: Rickard Svedjesten

Här söker fjällräddningen efter den lavinbegravde mannen i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddaren Sven Moe, var en av de fjällräddare som sökte efter den man som begravdes av en lavin i Åre på söndagen.  I klippet ovan berättar han mer om det som hände.

När lavinen gick vid 14-tiden på söndagen befann sig sju skidåkare i det aktuella området på Lillskutan i Åre. Två av dem, två män i 20-årsåldern, drogs med i lavinen. En av dem sveptes med en kort bit, men utan att hamna under snön, medan den andre drogs ned och begravdes nära en meter under snömassorna.

Fjällräddningen och polis kallades till platsen. I klippet ovan berättar en av fjällräddarna, Sven Moe, som deltog i räddningsinsatsen om händelseförloppet.

Mannen som begravdes under snömassorna grävdes fram av kamrater och var vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Vittnen såg lavinen gå

Flera person såg lavinen gå i offpist-området i Åre. En av dem var Maud Berg.

– Vi satt i liften Sadelexpressen när min man skulle visa barnen var man kan åka offpist och då såg vi plötsligt att det gick en lavin, berättar hon.

Hon förstod inte allvaret direkt:

– Därifrån vi satt såg lavinen inte ut att vara så stor som 300 meter. Det var först när vi kom ner och såg allt pådrag, att det var fullt med ambulanstransporter vid Fjällgården och folk som åkte upp i backen med skotrar, som vi förstod att det måste ha varit en stor lavin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.