Hör Frösöns lejon ryta i kör

Uppdaterad
Publicerad

Vi var ute i ett helt annat ärende när plötsligt ett avgrundsvrål fick nackhåren att resa sig. Det var Frösö zoos lejon som tog tillfället i akt och markerade revir när de nu blev utsläppta.

Man brukar säga att lejon ryter, fast det är nog inte så många här i landet som fått höra det i verkligheten. I klippet här intill kan ni i alla fall göra det.

På Frösön finns tre lejonbrorsor som för sex år sedan föddes på Öland. Att ha bara hanar är ett pålitligt sätt att hålla lugn i gruppen.

– Skulle det komma en hona i gruppen så skulle det bli världskrig mellan hanarna, säger Åke Netterström, Frösö zoos ägare.

Den trestämmiga rytarkören har alltså inget att göra med maktkamp inom gruppen.

– Det här är en instinkt de har och avsikten med rytandet är att berätta att det här är deras revir. Här på Frösön finns ju inga andra lejon, men det vet de inte om, förklarar Netterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.