Så borde brandberedskapen förbättras

Publicerad

För att klara stora skogsbränder i framtiden behövs radikala grepp. Det tror stationsbefälet Jan Karlsson vid räddningstjänsten i Hammarstrand. Han ledde släckningsarbetet i Pålgård i somras. Hör vad han föreslår i klippet ovan.

En samordnad räddningstjänst som den i Jämtland och Härjedalen är modellen vid större släckningsinsatser. Den slutsatsen dras i en statlig utredning som nu utvärderat insatserna under skogsbränderna i somras. Räddningstjänstförbundet i Jämtland lyfts fram som ett bra exempel på en väl fungerande samordning.

Konkreta förslag

Men generellt sett är Sverige inte tillräckligt rustat för framtida skogsbränder liknande de som inträffade i somras.

I utredningen förs ett par konkreta förslag fram om hur brandberedskapen generellt sett ska förbättras, bland annat föreslås att små kommuner ska få möjlighet att upprätta avtal med lokala privata aktörer. Ett bra förslag menar stationsbefälet Jan Karlsson vid räddningstjänsten i Hammarstrand.

Många civila hjälpte till

– Det såg vi i somras. Vi hade jättemycket hjälp av civila, som bönder och skogsentreprenadföretag. Det har vi sagt själva, att vi måste göra listor och knyta upp dem på något vis, säger Jan Karlsson.

Samtidigt konstaterar han att det kan behövas mer radikala grepp för att brandberedskapen ska höjas tillräckligt i hela landet. Hör vad han föreslår i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet