Ägg i samlingen Foto: Ur polisens förundersökning

Hovrätten sänker straff för äggplundrare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet för den 65-årige man från Medelpad som dömts för grovt jakthäleri. Hovrätten sänker straffet från åtta månader till sex månaders fängelse.

Mannen dömdes för ett år sen tillsammans med två andra män för att ha samlat ägg från olika delar av landet, bland annat Härjedalen, under flera års tid. Den 65-årige mannen överklagade domen till hovrätten och yrkade på att bli frikänd.

Döms och frias

Men hovrätten finner att mannen är skyldig till grovt jakthäleri. Han har i sin äggsamling ägg som är tagna från fågelbon ute i naturen, vilket är förbjudet. Alla vilda fåglar i Sverige är fridlysta.

Åklagaren hade också överklagat domen, och ville att mannen skulle dömas för grovt jaktbrott, för att ha plockat ägg från fågelbon. Tingsrätten dömde inte mannen för det, eftersom man ansåg att jaktbrotten var av normalgraden och därmed preskriberade.

Hovrätten menar i sin dom att det går inte att styrka att han själv har plockat ägg ur bon till sin samling och friar honom därför från de misstankarna.

Straffet fastställs till sex månaders fängelse, eftersom det inte finns några särskilda skäl att döma honom till annat än minimistraffet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet