Hur förberedd är du på en kris?

Uppdaterad
Publicerad

Den 8-14 maj arrangeras den nationella kampanjen som ska förbättra allmänhetens kunskaper i hur man ska agera om det sker en kris eller en stor olycka.

Intiativet till kampanjen kommer från Myndigheten för samhällssydd och beredskap, MSB, som tillsammans med kommunerna arrangerar krisberedskapsveckan. Syftet är främst att det ska väcka tankar kring hur man ska klara sig då vattnet och elen försvinner.

Krisberedskapen varierar bland länsborna

Enligt en undersökning som MSB låtit göra anser tre av fyra personer att det är viktigt med egen krisberedskap. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris och bland länsborna verkar krisberedskapen variera.

– Jag kan inte påstå att jag är förberedd, jag har inte tänkt att det ska bli någon kris, säger Leif Heidenbeck från Östersund.

Men vad gör du om du hamnar i en situation där du varken har el och vatten?

– Bra fråga, jag åker till sommarstugan kanske.

Men några verkar ha läget under kontroll.

– Vi har vedspis och ett el aggregat som vi kan starta igång som går på bensin eller diesel, säger Margareta Granlöf från Hammerdal.

– Jag har tillexempel batterier, ficklampa och lite konserver, säger Ragnhild Bergström från Sveg.

Alla vi pratar med är däremot överens om att det är bra att frågan tas upp.

– Jag tycker det är bra, vi måste vara medvetna om att vi kan inte ha det som vi haft nu under flera årtionden, säger Ragnhild Bergström från Sveg.

Det här händer i din kommun:

  • Åre: – Utställning med krisberedskapslådor på biblioteket – Elever på högstadier och SFI får beredskapspaket att jobba med
  • Strömsund: – Diverse artiklar publiceras på webben – Affischering runt om i kommunen
  • Härjedalen: – Publicerar filmer varje dag på kommunens hemsida – Informationsträffar för SFI-grupper
  • Krokom: – Dagliga inlägg på webben
  • Östersund: – Diverse information på kommunens hemsida samt runt om i kommunen
  • Berg: – Informerar om krisberedskap på kommunens hemsida
  • Ragunda: – Informerar om krisberedskap på kommunens hemsida
  • Bräcke: – Skolor och förskolor får beredskapspaket att jobba med – Publicerar en serie informationsfilmer som avslutas med en tävling – Utställning på biblioteket med bland annat krisberedskapslådor – Civilförsvarsförbundet föreläser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.