Tommy Olsson i Huskölen fångade det italienska vattenbombplanet när det tog upp vatten ur Ljusnan och sedan strök tätt över trädtopparna vid Huskölen – där brandevakuering inleddes samtidigt. Foto: Tommy OlssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Akut utrymning av Huskölen med omnejd

Publicerad

På grund av skogsbranden har samtliga boende på båda sidorna om Ljusnan i området vid byn Huskölen evakuerats. Polisen hjälpte till med evakueringen. På torsdagen hade Kårbölebranden spridit sig in i Härjedalen över länsgränsen.

Vid två-tiden kom ett nytt VMA, viktigt meddelande till allmänheten, gällande Ljusdals kommun och Gävleborgs län. Det gällde området kring Huskölen, som ligger nordväst om Kårböle, strax norr om Nötberget.

Huskölen ligger på gränsen mellan Gävleborgs och Jämtlands län, och där bor det ett 20-tal personer. Dessa har nu evakuerats med polisens hjälp. Återsamlingsplats är Svegs flygplats.

Branden har spridit sig från Kårbölehållet och över länsgränsen. ”Räddningstjänsten i Ljusdal följer branden in i länet. Vi har alltså ingen insats i området”, skriver Räddningstjänsten Jämtland på sin hemsida.

10 000 hektar brinner

Skadeplatschef Hans Nornholm uppskattade på torsdagseftermiddagen att brandområdet i Ljusdals kommun nu är uppe i omkring 10 000 hektar och fortsätter spridningen kan det bli aktuellt med fler evakueringar.

För ytterligare information kan du lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland eller Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet