Cirka 70 personer deltog på kvällens extrainsatta bomöte anordnat av den lokala hyresgästföreningen på Körfältet. Foto: Martin Axelsson

Hyresgästerna vill stoppa försäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen i Östersund kämpar för att stoppa Östersundshems försäljning av 1.700 lägenheter till Rikshem.

En tredjedel av bostäderna inom allmännyttan ska Östersundshem sälja till Rikshem, om kommunfullmäktige röstar för en försäljning den 17 mars. Samtidigt jobbar Hyresgästföreningen hårt för att försöka stoppa försäljningen. Direkt när försäljningen kom på tal skickade föreningen ut en enkät till sina medlemmar om vad de tycker om försäljningen.

Den säger klart och tydligt att de inte vill ha en utförsäljning, de vill tillhöra allmännyttan, säger Anne-Christine Strömberg på Hyresgästföreningen i Östersund.

Östersundshems försäljning till Rikshem

Så ni tänker jobba för att stoppa försäljningen då?

Självklart, det är medlemmarnas vilja att vi ska göra det och då gör vi det, säger Anne-Christine Strömberg.

Hyresgästföreningen har senaste tiden samlat in namn mot en försäljning. 800 namn har de i skrivande stund fått ihop.

Man har hört att de kan höja hyrorna och gör de det med till exempel 40% har jag inte råd att bo kvar här, säger Christina Söderström boendes på Körfältet.

Rikshem har inte aviserat några hyreshöjningar om köpet blir verklighet.

Den lokala Hyresgästföreningen på Körfältet höll under torsdagskvällen ett möte för de boende på området om den förväntade försäljningen.

Jag tror det kan bli väldigt heta känslor, säger Christina Söderström boendes på Körfältet.

Mötet lockade ett 70-tal personer.

– Många frågetecken finns fortfarande bland de boende på Körfältet och likaså hos den lokala hyresgästföreningens styrelse, rapporterade Martin Axelsson efter mötet.

Ett större möte för alla hyresgäster och där flera politiker är inbjudna, ska äga rum den 15 mars på Gamla teatern.

De politiker som är insatta i det här har nog redan bestämt sig, men vi vill träffa dem och ge vår sida av saken. Sedan får vi hoppas att de tänker ett varv till och tänker rätt, säger Anne-Christine Strömberg.

Så du tycker de tänker fel?

Ja, det tycker jag, när de inte lyssnar på sina väljare, säger Anne-Christine Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersundshems försäljning till Rikshem

Mer i ämnet