Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningens Hasse Dahl tycker inte att höjningen kan ses som en vinst trots att man fick ner hyreshöjningen långt under det som fastighetsägarna ville. Foto: Lukas Johansson/SVT

Hyreshöjningarna klara för privata hyresvärdar i Jämtlands län: ”Ingen är nöjd”

Publicerad

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de privata fastighetsägarna Mittnord är nu klara. Hyreshöjningen blir 4,99 procent, långt under än vad fastighetsägarna yrkat på. Men Hyresgästföreningen är ändå inte nöjda.

– Jag tror ingen hyresgäst ser det som en vinst ändå, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen om höjningen.

Fastighetsägarna yrkade från början på 11 procents höjning, vilket Hyresgästföreningen direkt gick ut och sa att det var orimligt.

Nu har man nått en överenskommelse gällande privata fastighetsägare och även Rikshems fastigheter i länet. Höjningen blir 4,99 procent och börjar gälla första januari och ett år framöver.

Fastighetsägarna inte nöjda

Fastighetsägarna fick därmed inte ens hälften av den ökning man hade hoppats på.

– Nivån av hyresjusteringen vi landat på ligger långt under vad våra medlemmar behöver för att få kostnadstäckning i rådande ekonomiskt ansträngda läge. Förhandlingen har avslutats med stor hänsyn till våra medlemmars behov av en tidig uppgörelse, skriver Lisa Hjelm från fastighetsägarna i en kommentar.

Hasse Dahl menar dock att det kommer slå hårdare mot hyresgästerna.

Överenskommelsen med de privata fastighetsägarna och Rikshem omfattar totalt 8600 lägenheter i Jämtland.

Hör hyresgästföreningen om de höjda hyrorna: ”Ingen är nog nöjd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.