Det är ett internationellt medlemsnätverk av städer som är villiga att erbjuda skydd åt förföljda författare och kulturarbetare från olika länder under två års tid.
Catharina Andersson arbetar som koordinator på Östersunds kommun och tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen har de huvudansvaret för fristadsprogrammet och mottagandet av fristadskonstnären.
Väntar på beslut från Migrationsverket
Processen med att välja ut en lämplig kandidat är påbörjad och nu väntar man på Migrationsverkets handläggning och beslut. Den första fristadskonstnären beräknas vara på plats i Östersund någon gång under det här året.
Varför satsar Östersunds kommun så mycket resurser när det redan finns så många människor på flykt?
– Det här handlar ju inte om en flyktingverksamhet, utan om ett demokratiarbete. Om det handlar om att skydda en person som kanske har en central funktion i sitt hemland, eller som skriver för sitt folks frihet eller åsikter, så finns det ett stort värde av att låta den rösten fortsätta höras, säger Catharina Andersson.
Fakta: Fristad
Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer.
Städerna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN), en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva; städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefriheten, gästfrihet och internationell solidaritet.