Bild med två sektioner. Vänster: Tigervallen-skylt på röd byggnad. Höger: Person intervjuad av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en jättetuff situation.” Hör Häggenås SK:s ordförande Ida Lindman om vad som nu blir konsekvenserna av att bedragare lurat till sig omkring 220 000 kronor av klubbens pengar. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Idrottsföreningen Häggenås SK svindlades på 220 000 kronor: ”Tragiskt och sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika idrottsföreningen Häggenås SK har polisanmält att man förlorat omkring 220 000 kronor genom ett telefonbedrägeri.

Nu startar föreningen en swishkampanj för att klara ekonomin.

Det är en person som utgett sig för att vara överläkare som ringt upp en av föreningens företrädare, enligt polisanmälan som gjordes 10 mars.

Bedragaren har uppmanat föreningsföreträdaren att identifiera sig med bank-id och företrädaren har då använt klubbens bank-dosa för att göra så.

Det som hänt därefter är att den falska överläkaren hävdat att identifieringen misslyckats fem gånger. I efterhand har det stått klart att bedragaren i själva verket gjort fem överföringar från klubbens konto och därigenom lyckats lura till sig omkring 220 000 kronor av föreningens pengar.

– Det är så tragiskt och sorgligt, säger föreningens ordförande Ida Lindman. Vår förtroendeman är förtvivlad idag.

Nyligen satsat

Häggenås BK har precis byggt en ny fastighet vid fotbollsplanen på Tigervallen med omklädesrum, domarrum, allrum och bastu.

– Även om 80 procent av bygget betalas av Allmänna arvsfonden så ska resterande räkningar betalas. Det känns svårt just nu. Kontot ät tömt.

Föreningen har startat en swishkampanj för att få in pengar.

– Vi har redan fått ett stort gensvar, säger Ida Lindman. Och vi ska kontakta företag. Pengarna måste in.

Häggenås SK har tre anställda och cirka 500 aktiva medlemmar.

Polisen utreder

Nu utreds ärendet av polisen.

– Vi ser allvarligt på det här och kommer att utreda det här vidare. Vi har några uppslag och kommer bland annat att försöka ta reda på vart pengarna har tagit vägen, säger Camilla Orrebo, chef för Grova brott vid polisen i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.