Flera dam- och flickspelare i IFK Östersund säger att de är obekväma i de vita shortsen. Hör dem berätta i klippet. Foto: Leah Esmaiel/SVT

Fotbollstjejer obekväma med vita shorts – tränaren riktar kritik mot IFK Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollstränaren Fredrik Martini riktar kritik mot IFK Östersund eftersom föreningen inte byter färg på shortsen som tjejerna har under matcher. Shortsen är vita och de beskrivs, enligt Fredrik, som genomskinliga. Hör honom och andra fotbollsspelare berätta mer om hur de känner i klippet ovan.

De senaste dagarna har diskussioner pågått kring IFK Östersunds vita matchshorts. Fredrik som är tränare för flickor 2012 och pojkar 2011, vill att det ska ske en ändring så snart som möjligt. Han berättar att det kan vara extra jobbigt under puberteten och att ingen ska hindras från att spela på grund av färgen på shortsen.

– Tjejerna ska inte behöva vara otrygga och obekväma i sitt fotbollsspelande, utan man ska kunna spela fotboll med en annan färg på shortsen. De vita är ofta genomskinliga och det kan synas igenom, säger Fredrik.

Obekvämt vid mens

Emma Ljungdahl som idag spelar för IFK Östersund berättar om sina tidigare erfarenheter och hon tyckte att det var obekvämt att spela i vita shorts under mensen, när hon var yngre.

– Idag tycker jag det känns helt okej, när man är vuxen. Det var lite jobbigt när man var tonåring och kanske precis hade fått mens och kanske var lite osäker i sig själv, säger hon.

Hade du velat se en ändring?

– Främst i de yngre leden så hade väl en förändring varit bra, sen har vi pratat lite om det måste vara färgbyte. De kanske kan göra på annat sätt. För just nu är de väldigt tunna. Många shorts har inga undershorts och de är genomskinliga. Men jag tänker så klart att det hade varit bra med en förändring om det är så att unga tjejer tycker att det är jobbigt och att det är ett hinder för dem, säger Emma.

Hör Emma och andra spelare berätta vad de tycker om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.