Nu börjar björnjakten och 100 björnar kommer att få skjutas

Riktlinjer och övervakning vid björnjakten

Uppdaterad
Publicerad

Björnjakten kommer att pågå mellan den 21 augusti och fram till 15 oktober. Under denna period har länsstyrelsen beviljat att 100 björnar ska skjutas i Jämtlands län. Lika många björnar som sköts förra året.

I Jämtlands län finns ett förvaltningsmål på 650 björnar i länet. Enligt den beräkning från det skandinaviska björnprojektet finns det idag 850 stycken och därför kommer jägarna även i år att få skjuta 100 björnar.

När man jagar björn har man ett flertal riktlinjer som ska följas. Till exempel får jakten får endast bedrivas 1 timme före solens uppgång och 2 timmar innan solens nedgång. Ett sätt att jaga björn är med hjälp av en åtel som är en plats i skogen där jägare kan lägga ut mat för att locka på björnen. För att få anlägga en åtel krävs tillstånd av länsstyrelsen.

Hårdare kontroll

För att se till att jakten följer de regler som finns kommer det i år att ske en ökad tillsyn.

– Vi har tillsyn på jakten varje år, skillnaden i år är att vi gör den tillsammans med polisen, säger Emma Andersson vilthandläggare på länsstyrelsen.

Emma Andersson berättar mer om jakten i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.