Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett äkta ånglok väcker så klart känslor hos den äldre delen av passagerarna. Foto: Bengt Eriksson/SVT

Inlandsbanans jubileumståg tuffade i väg mot Överhogdal

Uppdaterad
Publicerad

Det stånkades och det pustades och det framför en hänförd publik. Om eldaren hunnit bli helt svartpudrad gick dock inte att se på perrongen. Så gick det till när Inlandsbanan slog till med jubileumsfirande.

För 100 år sedan nådde Inlandsbanan från Sveg fram till Brunflo. Därmed fanns det samtidigt tågförbindelse ända fram till Östersund.

På perrongen trampade hugade passagerare lite oroligt. Det började spridas ett rykte om att tåget var fullsatt när det lämnade Östersund. Men alla syntes i alla fall kunna kliva ombord och sitta upp mot slutdestinationen Överhogdal.

Meningen var att det även under söndagen skulle gå ett av ånglok draget passagerartåg. Detta fick emellertid ställas in. Det visade sig att tåget rullar mycket långsammare än man tänkt sig. Dessutom har priset på kol i en hast tredubblats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.