Mattias Skielta, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT

Influensa- och covidsmittan ökar i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Jämtlands län och samtidigt sprids också influensan i länet. Biträdande smittskyddsläkare Mattias Skielta uppmanar den som kan att vaccinera sig.

Efter att ha legat på en låg stabil nivå under hösten så ökar åter antalet fall av bekräftade covid-fall i länet. Under de senaste två veckorna har antalet fall fördubblats.

Fortfarande är antalet väldigt mycket längre än det var i februari. Å andra sidan tas inte lika många tester längre.

Ökande trend inom vård och omsorg

– Vi ser en ökande trend inom både kommunal vård och omsorg, och inom regionen. Det säger Mattias Skielta, biträdande smittskyddsläkare till SVT Jämtland.

Samtidigt sprids också influensaviruset. Mattias Skielta uppmanar till vaccination.

– Den som inte har tagit påfyllnadsdos av covid rekommenderas att göra det, säger han. Och är man över 50 år så rekommenderar vi även influensavaccin.

I videon nedan ger en smittskyddsläkare råd inför julhelgen, och vad man ska tänka på när man träffar mycket folk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt sina bästa knep för en frisk jul. Foto: Erik G Svensson, TT/Gorm Kallestad, NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.