Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsstyrelsen döljer områden med särskilt skyddsvärd skog från sina karttjänster, både externt och internt. Hör hur det försvårar arbetet för Skogsstyrelsen och varför myndigheten ändå gör det. Foto: Marie Selander, SVT/Skogsstyrelsen

Information om över 9 000 skyddsvärda skogsområden döljs av Skogsstyrelsen – efter begäran från skogsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Information om över 9 000 särskilt skyddsvärda skogsområden har dolts av Skogsstyrelsen – efter begäran från fyra skogsbolag.

Detta trots att det försvårar myndighetens eget arbete med att granska avverkningar och värna biologisk mångfald.

Risken ökar nu att skyddsvärd skog avverkas, menar kritikerna.

Hör Skogsstyrelsen om hur det försvårar arbetet i klippet ovan.

Skogsbolaget Stora Enso var först ut med att begära att information om nära 8 000 särskilt skyddsvärda skogsområden – så kallade nyckelbiotoper – skulle döljas i Skogsstyrelsens karttjänster. Sedan följde fler skogsbolag efter: Person Invest, Karl Hedin och Kopparfors. Därmed döljs nu information för totalt 9 225 nyckelbiotoper på skogsmarker i Jämtlands län, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Svårare granska avverkningar

Informationen visas därmed varken i Skogsstyrelsens interna eller externa karttjänster.

Konsekvensen blir att myndighetens arbete med att till exempel stoppa avverkningar av skyddsvärda skogsområden försvåras, men även att det blir svårare att skydda värdefull skog och värna biologisk mångfald, utan kunskap om var den skyddsvärda skogen finns.

I Skogsstyrelsens databas med storskogsbrukets nyckelbiotoper finns nu information om cirka 40 500 nyckelbiotoper som innan informationen doldes uppgick till 49 500.

Kritikerna: Skyddsvärd skog hotas av avverkning

Att Skogsstyrelsen går skogsbolagen till mötes och döljer uppgifterna får stark kritik kommer från miljörättsexperter och miljöorganisationer, som menar att det här ökar risken att skyddsvärd skog som borde sparas i stället avverkas. Kritikerna befarar även att det här bara är början på en trend där mer information om naturvärden kommer att döljas.

I klippet nedan: Hör Skogsstyrelsens jurist Lars Hansson bemöta kritiken mot att myndigheten går skogsbolagen till mötes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsstyrelsens jurist Lars Hansson svarar: Därför väljer myndigheten att tillmötesgå skogsbolagen och dölja information om naturvärden. Foto: Marie Selander, SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.