Anhöriga får inte längre vårda den familjemedlem som beviljats stöd. Detta om Östersunds kommun är utförare.

Inga anhöriga som personliga assistenter

Publicerad

Östersunds kommun sätter stopp för anhöriga vårdare inom ramen för LSS, Lagen om stöd och service till funktionshindrade. Anledningen är att det kan vara svårt för en vårdtagare att påtala brister hos en anhörig.

I flera städer söderöver har kommunerna valt att strama upp systemet med att en handikappad vårdas av en anhörig. Fast där har bakgrunden varit omfattande bedrägerier när kommunerna lurats på mångmiljonbelopp.

Men något sådant har hittills inte upptäckts i Östersund och det ligger följaktligen inte heller bakom kommunens plötsliga beslut.

Gäller inte privata vårdgivare

När någon får rätt till vård enligt LSS så får man välja mellan en privat vårdgivare eller att kommunen ska utföra tjänsten.

– Det här gäller bara de som valt kommunen som utförare. De privata vårdgivarna kan inte vi ta några beslut om utan det får respektive vårdföretag göra, säger Lars Liljedahl, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund.

Undantag kan ges

Beslutet rör i och för sig inte särskilt många. Totalt är det i dagsläget bara 16 personer som valt att ha Östersunds kommun som utförare och kanske häften av dem har hittills haft en anhörig som rent praktiskt utfört vården.

Men det ska det alltså bli slut på?

– Det här är sedan årsskiftet vår nya huvudlinje, men det kan finnas undantag också i fortsättningen, förklarar Linjedahl.

Undantag kan till exempelvis ges om en vårdtagare bor avlägset eller om vården ska ges till ett litet barn. Där kan det vara en fördel om en förälder finns till hands.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer