Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karina Öhrberg, sektionschef betalningsföreläggande hos Kronofogden ger sina bästa tips för att få koll på ekonomin. Foto: Maria Harning/SVT

Minskning av betalningsförelägganden hos Kronofogden i Östersund trots hårdare tider

Publicerad

Trots dyrare tider så har inte ärendena om betalningsföreläggande ökat hos Kronofogden i Jämtlands län. Tvärt om, det har gått ner under första halvåret. Det betyder inte att inflation och ränteuppgång inte berör länsborna, säger Karina Öhrberg på Kronofogden.

Karina Öhrberg arbetar med betalningsföreläggande hos Kronofogden i Östersund. Där har man inte sett någon ökning av betalningsförelägganden – tvärtom.

– Jämfört med första halvåret i fjol så har inflödet i Jämtlands län minskat. Vi vet inte varför men det har minskat relativt mycket faktiskt, säger hon.

I andra delar av landet har man sett att ärenden med obetalda elräkningar ökat under sommaren och hösten. Hur det kan komma sig att länsborna hittills klarat att slippa hamna hos fogden, kan man bara spekulera i.

– Jag tror att man lagar efter läge och anpassar sina utgifter efter inkomsterna. Många drygar ut matkontot genom att plocka bär, odla och jaga, säger Karina Öhrberg.

I klippet ovan ger hon tips för att få koll på ekonomin.

Betalningsförelägganden hos Kronofogden i år

  • Under första halvåret 2022 kom 6 355 ansökningar om betalningsföreläggande in till Kronofogden i Jämtlands län, fördelade på 3 148 personer.
  • Medianskulden i betalningsföreläggandena var 2 418 kronor.
  • Jämfört med motsvarande perioder år 2020 och 2021 är det en ganska kraftig nedgång både i antal och skuldbelopp.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.