Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.

Hon vill se folkomröstning om parlamentshusets placering

Publicerad

Ingrid Inga, Samelandspartiet, har skrivit en motion där hon yrkar på att Sametinget genomför en samisk folkomröstning om var parlamentshuset ska ligga. På så sätt menar hon att den samiska befolkningen får vara delaktiga i beslutet.

Det berättar Sameradion & SVT Sápmi.

– Det är så viktigt att alla samer får vara med och bestämma. Det här är en fråga där jag ser att det hade passat med en folkomröstning för att få ett beslut som inte går att rubba, säger Ingrid Inga. 

Hon tillägger att motionen skrevs av henne efter att flera personer ringt henne och haft synpunkter om placeringsorten för parlamentsbyggnaden.

Menar att beslutet kan ändras

Under plenum i förra veckan beslutade sametingets folkvalda ledamöter efter omröstning mellan tre orter, att Östersund blir orten där parlamentsbyggnaden ska byggas. Men Ingrid Inga menar att trots beslutet är det inte säkert att det blir så ändå.

– Vi har röstat om frågan redan två gånger och ändå så blev det omröstning en gång till. När vi byter ledamöter och ledare i Sametinget så kan beslutet ändras, därför menar jag att en folkomröstning hade varit bäst. För då hade de samiska väljarna fått bestämma, säger hon.

”Kiruna bäst lämpad”

Nu ska Sametingets jurister se på frågan och se hur man lättast kan genomföra en folkomröstning. I motionen lyfter hon Östersund, Vilhelmina och Kiruna som orter de samiska väljarna skulle rösta om.  

– Jag menar att Kiruna är den ort som är bäst lämpad. Redan rapporten 1993 när frågan om en parlamentsbyggnad lyftes första gången under Ingvar Åhréns tid pekade på att Kiruna var bäst. Också den senaste PWC rapporten som genomfördes ifjol visar detsamma, därför tycker jag att frågan ska gå till folkomröstning, säger Ingrid Inga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet