Caisa Abrahamsson (S) sitter kvar som ordförande för Inlandsbanan. Foto: Pressbilder

Inlandsbanans ordförande sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Någon sparkad ordförande blev det inte tal om när Inlandsbanan höll extra bolagsstämma på torsdagen. Östersund hade dragit tillbaka sin motion.

Det har blåst frostiga vindar kring Inlandsbanan de senaste månaderna. Östersunds kommun, som är största delägare, har krävt att ordförande Caisa Abrahamsson avsätts. Det kravet upprepade kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) i en intervju med SVT Jämtland så sent som för två veckor sedan.

Fyra kritiska kommuner

Totalt fyra kommuner har stått bakom Östersunds linje. Allt har bottnat i hur en investering och upprustning på 6 miljarder ska finansieras. Ett australiensiskt investmentbolag har funnits med i bilden. Alternativet är att man söker sig ut på den öppna lånemarknaden. Östersund har dock tyckt att processen med att syna australiensarna gått för långsamt.

Motionen drogs tillbaka

Efter den extra bolagsstämman kunde nu konstateras att avgångskravet mynnat ut i ett antiklimax.

– Frågan var inte uppe på dagordningen eftersom motionen dragits tillbaka, förklarar Maria Nerpin, socialdemokratisk styrelseledamot från Östersund.

Arbetet ska nu fortsätta precis som vanligt. Och Caisa Abrahamsson (S) sitter således kvar som ordförande trots vetskapen om att det funnits kritik mot henne.

– Jag vet inte vad kritiken mot mig och övriga styrelsen handlat om egentligen. Vi har bara följt ägarnas direktiv, menar hon.

Fortsätter utreda

Ledningen fortsätter nu att utreda de två finansieringsmodeller som varit aktuella.

– I slutänden ska vi presentera vad vi kommit fram till för staten. Det är ju där beslutet ska fattas, säger Maria Nerpin.

På eftermiddagen förklarade AnnSofie Andersson (S) att Östersund inte lyckats skrapa ihop majoritet för att avsätta Caisa Abrahamsson. Därför tyckte man att det var meningslöst att driva frågan på extra bolagsstämman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.