Göran Elovsson, vd AIM Sweden. Foto: SVT

Företag på Frösön vill skriva ut implantat till människor

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes lokalerna till det nya företaget AIM Sweden på Frösön som satsar på att kunna operera in implantat från en 3D-skrivare i mäniskokroppen. Deras önskan är att nå ut till hela världen.

Det har tagit femton år av forskning på Mittuniversitetet, men idag invigdes lokalerna till ett nytt High tech-företag på Frösön. AIM Sweden kommer tillverka laserutskrivna detaljer till industri och sjukvård som Mittuniversitetet forskat fram.

– Det kommer från en forskargrupp från Mittuniversitetet som har forskat inom det här området i 15, 16 år och det är vår uppgift att kommersialisera deras pordukter och idéer som de tagit fram under alla dessa år, säger Göran Elovsson, vd AIM Sweden.

Plastmodeller och implantat

Mittuniversitetet är det ett bevis på att deras forskning i Östersund håller en hög nivå när ett nystartat High tech-företag väljer att etablera sig här. AIM Swedens vd fortsätter.

– Vi tillverkar produkterna i metall och plast och det kan vara individanpassade implantat i titan eller plastmodeller för operationsplanering. Sen är det industriprodukter till bil, flyg och rymd också. Det är otroligt brett men det är en ganska ny teknik så ibland vet man inte var man ska använda det till ännu. Men det ger otroligt många möjligheter faktiskt, säger Göran Elovsson, vd AIM Sweden.

Flera utländska finansiärer

Över 200 personer var på plats när AIM Sweden öppnade på Frösö Park under måndagen. Många utländska finansiärer finns med i det nybildade bolaget, men flera av de hann inte fram till invigningen då flygstrejken inom SAS fortfarande är igång.

En gigantisk marknad

AIM Sweden tror att bolaget succesivt kommer att växa, för det är en gigantisk marknad som finns för deras produkter. Östersund och Frösön kommer även i framtiden att vara sätet för bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.