Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtlandsnytt

Få jägare byter ammunition

Publicerad

Livsmedelsverket tycker att jägare borde byta från blyammunition till koppar. Detta för att effektivt få ner blyhalterna i viltkött. Men försäljningen av alternativ till blypatroner går trögt

Vi har tidigare berättat att Livsmedelsverket i en undersökning hittat stora blyhalter runtomkring skotthålet på vilt. Men för att slippa skära bort och slänga stora köttmängder, är ett annat sätt att byta ut ammunition med bly, till koppar. Men s.k. miljöammunition är i dagsläget ingen stor produkt på Landbys jaktbutik i Östersund.

– Nej, det är obefintligt. inte ens en procent av den ammunition vi säljer är kopparpatroner eller annan miljöammunition. Det säger Johan Ericson som jobbar som jaktsäljare.

Han tror att jägarkåren, inklusive han själv, är väldigt konservativ. Jägare vill gärna gå på säkra kort och använda det man alltid använt, menar han. Men Johan Erickson tror också, att med all ny kunskap om att bly i vilt faktiskt är ett problem, så kanske det på sikt svänger över till miljövänligare ammunition.

En som det redan bytt ut blyet under jakten, är jägaren Lennart Pålsson från Krokom, som kom in i butiken under vårt besök. Han gick redan för flera år sedan över till kopparammunition.

– Jag tycker det är bättre än blyammunition. Kulan går också rakare, men mest bytte jag för att slippa blyfragmentet i köttet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bly i viltkött

Mer i ämnet