Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur de exotiska tistelfjärilarna mumsar på syrénblommor. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Invasionen av tistelfjärilar har nått Jämtlands län

Publicerad

I syrénsnår och kring andra blommor svärmar nu exotiska fjärilar som aldrig förr. Det är tistelfjärilar som har anlänt i hundratusental. Ja, kanske miljontals.

Vandringscykeln för tistelfjärilen är speciell. Den börjar sin flytt från Mellanöstern och Nordafrika till norr om Medelhavet i en andra generation. Först i en tredje generation når den Skandinavien. Och då når den sällan högre än sydligaste Sverige med några tiotusentals exemplar.

Över 100 miljoner fjärilar

Men i år har det fullkomligt exploderat. Forskare på insekter uppskattar att minst 100 miljoner fjärilar har tagit sig in över Skandinavien. Och nu alltså ända upp till Jämtland och Härjedalen.

Men tidigare år har enstaka exemplar observerats så långt norrut som på Svalbard. Det är den stora mängden fjärilar som är speciellt i år.

Insektsforskare förbryllad

Våra kollegor på SVT i Småland träffade insektsforskaren Dave Karlsson för en vecka sedan, när tistelfjärilarna hade kommit så långt.

– Ingen har sett så här mycket tistelfjärilar i Sverige och Skandinavien någonsin. Normalt sett ska det komma in några tiotusental men nu handlar det om minst hundra miljoner eller flera gånger det, säger han. 

Kan bero på klimatet

Dave Karlsson uttrycker också en oro för att fjärilsinvasionen har med klimatförändringar att göra. Läs mer här.

Vanlig syrén verkar vara en favorit bland de exotiska tistelfjärilarna. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer