Hanna Öberg skejar in mot en guldmedalj. Det här skedde så klar under skidskytte-VM i Östersund för ett par månader sedan. Nu nämns Östersund som alternativ OS-aren om Sverige får spelen. Foto: SVT arkiv

IOC för fram Östersund som tänkbar OS-stad

Uppdaterad
Publicerad

Östersund är inte helt borta ur bilden när det gäller vinter-OS 2026. IOC har presenterat en analys av de båda värdkandidaternas förutsättningar och för fram Östersund och Falun som tänkbara alternativ för skidskytte och längdåkning.

Om en månad ska det röstas om det blir Stockholm eller Milano/Cortina som får vinterspelen 2026. Det här är de två kandidater som återstår.

Blir det ett svenskt OS kommer de alpina grenarna att köras i Åre. Längd och skidskytte är planerat till ett nedlagt stenbrott i Hamra utanför Stockholm. Ett självklart frågetecken där har hela tiden varit snötillgången.

I rapporten konstateras nu dessutom att det inte finns något färdigt avtal med markägarna om att placera anläggningen där. Bara ett så kallat ”letter of intent”.

Dessutom tycker man att beskrivningarna om vad som ska ske med anläggningen efter tävlingarna är lite tunna.

Rapportskrivarna understryker ändå att om Sverige får spelen så finns det världsklassanläggningar för de här båda skidgrenarna i Falun och Östersund. De kan användas ”om problem dyker upp”.

Milano/Cortina uppfyller däremot alla krav, skriver man. Därmed borde en svensk kandidatur befinna sig i underläge.

Men vem vet. IOC har överraskat förr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer