Foto: SVT

Italien får arrangera vinter-OS 2026 – besvikelse i Åre och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

– Jag blev mer besviken än jag hade räknat med. Jag hade hoppats på det här. Det hade varit stort med OS i Sverige. Jag hade räknat med att det skulle bli tight, vi hade en bra kandidatur men det hade Italien också, säger skidskytten Sebastian Samuelsson.

På Arctura håller länsidrotten och Skidskytteförbundet gemensam OS-vaka. Luften gick ur festligheterna tämligen omgående då Internationella olympiska kommittén just efter klockan 18 meddelade att det inte blir vinter-OS 2026 på svensk mark i Åre och Stockholm utan att Milano-Cortina får stå värd för arrangemanget.

Skidskytt: Man får försöka trösta sig

– Det är två ställen det står mellan så det var femtio-femtio, men man får försöka trösta sig med att det går i Europa, säger skidskytten Hanna Öberg till SVT:s reporter på Arctura.

I ett skriftligt uttalande direkt efter beskedet meddelade Matt X Richardson, distriktsidrottschef Jämtland-Härjedalen att han ansåg att det fanns frågor som diskuterats för lite i processen. Men frågan just varför det svenska samhället ville ha dessa evenemang i första hand – och som inte har att göra med just balansräkningen i slutändan – diskuterades tyvärr alldeles för sällan. Här skulle jag vilja lyfta tre viktiga områden som gäller även för eventuella framtida idrottsevenemang i landet som vi bör komma överens om framöver innan vi ens söker, skriver han och räknar upp nationell sammanhållning, global solidaritet och svenska värderingar.

OS – inte avgörande för Åre

Företrädare för Åre kommun är på plats i Lausanne där beskedet just tillkännagavs.

– Tråkigt för oss men framförallt tråkigt för den olympiska rörelsen då vi hade passat perfekt ihop med ambitionen om hållbara olympiska spel. För Åre kommun hade ett spel varit positivt men vi har redan en positiv utveckling och tillväxt så detta är inte avgörande på något sätt, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.