Eftersöksjägaren Anneli Landgren med sin hund Hekla. Foto: Barbro Sellin/SVT

Hekla och Annelie är ett av länets eftersöksekipage

Publicerad

Hösten är den tid på året då det sker flest viltolyckor. I Jämtlands län inträffade under förra året över 1600 viltolyckor. 

Vi har träffat eftersöksjägare Anneli Landgren och hennes hund Hekla. De spårar upp skadad älg och rådjur.

– Hon spårar på blodsspår eller skadat vilt. Hekla visar för mig vart djuret har gått, berättar Anneli Landgren.

Spårar älg och rådjur

Hekla är fem år. Hon är en bayersk viltspårhund och att spåra upp skadade älgar och rådjur är hon en hejare på. Anneli Landgren har fyra hundar. Två jämthundar, en bayersk viltspårhund och en hannoveransk viltspårhund. Anneli har hållit på med eftersök i 20 år.

Förra året var Hekla och Anneli ute på minst 150  eftersök. Anneli får 700 kronor för älg och 400 kronor för rådjur.

– Får jag bara en milersättning för att jag åker dit så är jag ganska nöjd. Men idag är ju milersättningen noll kronor tills man har kommit upp i fem mil på enkelresa.

– Men det är ju inte pengarna som driver mej, jag har ju hundarna för att hjälpa till och jag tycker det är oerhört roligt att spåra med hunden, berättar Anneli Landgren.

Alla trafikskadade djur eftersöks inte

Det är endast de stora djuren som eftersöks, mindre djur som grävling och räv eftersöks inte.

– Där behöver man inte ringa polisen. Rent humant kan väl jag tycka att man kan stanna och knuffa djuret av vägen. Men du har ingen skyldighet utan det är med större djur som du är skyldig att ringa, säger Anneli Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.