Lantbrukare inför vårbruket: ”Jag sover dåligt på nätterna”

Uppdaterad
Publicerad

Många lantbrukare har mycket att tänka på just nu. De allt högre priserna på diesel, kraftfoder och gödsel gör att de oroas inför vårbruket som snart ska dra igång.

Torgny och Eva Widholm driver en mjölkgård med 200 mjölkdjur nära Hallen i Åre kommun. De säger själva att gården är välskött och har bra ekonomi, men att de liksom många andra lantbrukare ser stora ekonomiska orosmoln.

Allt har blivit dyrare

En stor del av oron har en direkt koppling till Kriget i Ukraina.

– Bara igår gick priset på kraftfoder upp med en krona kilot, säger Torgny Widholm. Det innebär 1000 kronor mer per dag för oss i utgifter.

Totalt har kriget i Ukraina hittills kostat makarna Widholms lantbruksföretag mellan 400-500 000 kronor i extra omkostnader. Det gäller framförallt drivmedel, kraftfoder och gödsel.

Vårbruket närmar sig

När vårbruket sätter igång på allvar om några veckor så kommer upp till fyra traktorer samtidigt att vara igång på gården. Med ett dieselpris som de aldrig varit i närheten av tidigare år, kan det bli svårt att nå lönsamhet.

Hör mer om deras oro inför framtiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.