Framsopade lodjursspår där det också finns spår av blod. Nu åtalas två män för grovt jaktbrott misstänkta för att under jakt ha förföljt ett skadat lodjur med skoter. Foto: Från polisens förundersökningsprotokoll

Jagade lodjur med skoter i Jämtlands län – åtalas för grovt jaktbrott

Publicerad

Två personer misstänks för att ha förföljt ett skadat lodjur med skoter under skyddsjakt i ett område i länet.

Nu åtalas de båda männen för grovt jaktbrott.

Det hela inträffade i februari 2022. Länsstyrelsen hade beviljat skyddsjakt på lodjur i det aktuella området i länet. Men jakten har bedrivits på ett olagligt sätt, enligt åtalet.

Vid det första tillfället misstänks de båda männen, tillsammans med andra personer, ha skjutit lodjuret och sedan förföljt det skadade djuret med skoter. Vid jakten släpptes också fler än två hundar efter djuret, enligt åtalet. Någon information om att man skjutit och skadat lodjuret lämnades aldrig till länsstyrelsen.

Misstänks ha fortsatt jakten på skadat lodjur

Det finns också misstankar om att jakten på det skadade lodjuret fortsatt dagen därpå, och då inte bara i strid med gällande regler utan helt utan tillstånd till skyddsjakt.

Utöver det här ska en av männen också ha kontaktat länsstyrelsen och givit falska uppgifter om jakten, enligt åklagaren.

Nu åtalas två män för jaktbrott. Brottet bedöms som grovt, då lodjur är ett hotat och skyddsvärt vilt och jakten på det skadade lodjuret har bedrivits på ett sätt som utsatt djuret för onödigt lidande.

De båda åtalade männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.