Peter Eriksson, Jägareförbundet. Foto: SVT

Jägare kritiska till en halvering av älgstammen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen anser att älgstammen i landet måste minska kraftigt, för att öka skogsproduktionen. Men förslaget möts av kraftig kritik från jägarhåll.

Det var Sveriges Radios Ekoredaktion som först berättade om den rapport som Skogsstyrelsen har gjort och där man föreslår en kraftig reducering av älgstammen. Allt för att öka produktionen i skogen. I dag skadas mycket skog av betande klövdjur, främst älgar. En halvering av stammen skulle öka produktionen menar Skogsstyrelsen.

Peter Eriksson i Skyttmon sitter i Jägarförbundets styrelse och han är kritisk till förslaget:

– En myndighet ska inte gå in och styra viltförvaltningen, säger han. Vi har ett system där markägare och jägare tillsammans har ansvar för förvaltningen.

Efterfrågan på skogsprodukter ökar när skogen ska användas till bränsle, byggmaterial och förpackningar. För att öka produktionen så menar skogsstyrelsen att älgstammen måste minska.

– Produktionen skulle kunna öka ändå, menar Peter Eriksson. Om skogsägarna röjde sin skog bättre skulle produktiviteten öka.

Skogsstyrelsens rapport ska nu ut på remiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.