Jägare vill skjuta fler lodjur Foto: TT

Jägarorganisation kräver ökad lodjursjakt

Uppdaterad
Publicerad

Det är organisationen Jägarnas Riksförbund som vill se en ökad avskjutning av lodjur i Jämtland och övriga Sverige.

– Det är ett fantastiskt jaktvilt, hävdar jägarna.

Jägarnas Riksförbund begär licensjakt på 355 lodjur i Sverige vilket är betydligt fler än de 79 som sköts förra året. 95 av lodjuren som de vill skjuta finns i Jämtlands län.

– Det är för att stammen är på frammarsch och den negativa påverkan är för stor, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund.

1300 lodjur

De senaste inventeringarna visar att det finns omkring 1300 lodjur i Sverige vilket överskrider riksdagens mål på mellan 700 och 1000 djur, något Jägarnas Riksförbund anger som ett argument för utökad jakt.

Jens Gustafsson pekar också på de skador lodjuren gör på rådjursstammen och renskötselns problem men menar även att lodjur är ett problem för de som bedriver fårskötsel.

Enligt Viltskadecenters statistik dödade lodjur 217 får under 2016.

”Spännande jakt”

Samtidigt ser Jägarnas riksförbund lodjursjakt som en spännande jaktform.

– Det är ett fantastiskt jaktvilt, säger Jens Gustafsson och förklarar att lodjurets intelligens gör jakten extra intressant.

Lodjur jagas knappast för köttets skull men enligt Jens Gustafsson så tas de skjutna djuren om hand på annat sätt.

– Alla lodjur som skjuts tas om hand, hävdar han och syftar framförallt på djurens päls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.