Styrelseledamot vid prospekteringsbolaget Pallas Metals, Jan Ola Larsson, berättar att bolaget nu inväntar analysresultaten av årets provborrningar runt Storsjö kapell i Bergs kommun, och nu har man fått ännu ett undersökningstillstånd beviljat. Foto: Marie Selander, SVT, Jan Ola Larsson, Pallas Metals.

Jakten på en av världens dyraste metaller utökas i Storsjö kapell

Uppdaterad
Publicerad

Jakten efter den mycket dyrbara metallen palladium utökas nu nära Storsjö kapell i Bergs kommun. I september fick prospekteringsföretaget Pallas Metals AB ett nytt undersökningstillstånd nära byn och har nu totalt åtta tillstånd som omfattar en yta på omkring 14 000 hektar.

– Det ser intressant ut och vi utvidgar området för potentialen för ytterligare fynd ser väldigt bra ut, säger han.

– Fyndigheten är den största i Sverige. Förutom i Sverige finns fyndigheter i Ryssland – och hur det är där vet vi ju – och i Sydafrika, säger ordförande Jan Ola Larsson till SVT Jämtland.

Bolaget prospekterar också efter guld och koppar.

Dyrare än guld

Bolaget har under året genomfört borrning på 28 ställen i trakten och nu utökar man alltså prospekteringsrättigheterna då fynden i området ser mycket lovande ut, enligt ordförande för Pallas Metals Jan Ola Larsson.

Det är i första hand palladium som bolaget söker efter, men även guld och koppar. Palladium hör till en av världens mest sällsynta – och därmed också dyraste – metaller. Priset just nu i oktober 2022 uppgår till runt 582 000 kronor per kilo, mer än guld (460 000 kr)

Pallas Metals som ägs av ett kanadensiskt bolag har gjort undersökningar i området i flera år. Ifjolsomras gjordes exempelvis flygundersökningar.

Bolaget Pallas Metals har fått undersökningstillstånd för söka efter bl a Palladium i de grönmarkerade områdena. Bolaget har sammanlagt åtta tillstånd, det senaste gäller ett område vid Storån. Foto: SGU

Det senaste året har en kanadensisk geolog varit på plats i Storsjö och övervakat borrning.

– Borrningarna är nu avslutade och vi väntar nu på analyserna som tar sin tid. Vi har ännu inte fått analyser på prover vi skickade in i maj, säger Jan Ola Larsson.

Känsliga naturområden berörs

I området där bolaget fått sitt senaste undersökningstillstånd finns ett flertal nyckelbiotoper och våtmarker med mycket höga naturvärden. Dessutom har sjön mycket rikt fågelliv. Prospekteringsarbetena bör därför planeras till perioder utanför fåglarnas häckningsområden, skriver länsstyrelsen i ett yttrande.

– Vi tar hänsyn till naturvärdena och kommer i möjligaste mån att undvika att borra i sådana delområden där det finns höga naturvärden, säger Jan Ola Larsson.

Fyndigheterna i området bedöms ligga på 50-100 meters djup.

Palladium

Palladium ingår i gruppen Platinametallerna som är ädelmetaller med användningsområden där de är svåra att ersätta, exempelvis i bilkatalysatorer.

Palladium och platina är de vanligaste av Platinametallerna. Deras höga pris gör att de endast används till vissa specifika ändamål.

De största producenterna av Palladium är Sydafrika och Ryssland.

Vissa fyndigheter finns också i Sverige, bland annat i det nu aktuella området runt Storsjö kapell i Bergs kommun som benämns ”Bottenbäcken”.

Höga priser, osäkra leveranser och förväntade nya tekniska användningsområden för platinagruppens metaller har medfört intensifierad prospektering efter nya fyndigheter världen över.

Platinagruppens metaller omfattar även bl a rodium och rutenium. Gruppen klassificeras som kritiska metaller för vårt samhälle och väldfärd.

(källa: SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.