TV: Få koll på de små gummigranulaterna på konstgräsplaner som står för stora utsläpp av mikroplaster. Foto: SVT

Konstgräsplaner en stor miljöbov

Publicerad

Konstgräsplaner är den andra största utsläppskällan av mikroplaster i Sverige. I Östersund monteras nu filter för att fånga upp de små granulaterna.

Mikroplaster som hamnar i havet ses som en växande miljöfara. Fiskar och andra organismer riskerar att dö när tar upp mikroplasterna. En kartläggning som Naturvårdsverket gjort, visar att konstgräsplaner är den andra största utsläppskällan av mikroplaster i Sverige i dag.

– Om man tittar på hur mycket granulater som fylls på varje år på befintliga konstgräsplaner, så beräknas ungefär 2000 ton mikroplast släppas ut från planerna varje år, berättar Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverkets samhällsavdelning.

Nytt specialfilter på Jämtkraft Arena

I topp ligger slitage från bildäck på våra vägar. Men medvetenheten kring mikroplasterna från konstgräsplaner har fått Östersunds kommun att agera. Specialfilter installeras nu vid Jämtkraft Arena, för att förhindra spridning.

– Man har tagit fram enkla filterinsatser som man sätter i dagvattenbrunnarna för att förhindra att granulaterna försvinner ut i dagvattnet, säger Björn Sonidsson vid Arenabyn.

Även vid den konstgräsplan som just nu anläggs på Sportfältet ska uppsamlingsfilter installeras i dagvattenbrunnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer