Utveckling av järvstammen i Jämtlands län åren 2004-2018. Det blå strecket representerar inventeringsresultat i antal fastställda järvföryngringar i länet och det röda strecket den beslutade miniminivån. Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Jämtlands län har flest järvar i landet

Publicerad

Mellan 240 och 350 av landets ca 580 järvar finns i Jämtlands län. De senaste åren har järvstammen ökat kraftigt i länet.

Järven är ett av rovdjuren som ännu inte uppnått gynnsam bevarandestatus i landet. För att den ska uppnås behöver det finnas 600 individer på ett så kallat treårsmedel. I dag är den siffran 583, eller omräknat i föryngringar, 124.

Under 2018 har 56 föryngringar av järv konstaterats i Jämtlands län och på ett treårsmedel ger det en järvpopulation på 240 järvar. Räknar man bara årets föryngringar blir summan 350 järvar.

Miniminivån för länet är 23,5 föryngringar per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.