Ewert Ljusberg har avlidit. Foto: SVT arkiv

Jämtlands ”president” Ewert Ljusberg har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Trubaduren och underhållaren Ewert Ljusberg har avlidit, 76 år gammal. Han föddes i Hede i Härjedalen, och utnämndes 1989 till president i den fiktiva Republiken Jamtland.

Dödsfallet bekräftas av dottern Tora Ljusberg. ”En far, en make, en vän, en vissångare, en tänkare, ett levande bibliotek, en sökare, en berättare, en frihetlig socialist och en president har nu lämnat oss” skriver hon på sociala medier.

För svenska folket blev Ewert Ljusberg känd på 80- och 90-talet genom SVT:s underhållningsprogram Har du hör den förut?

Genom åren som artist har han bland annat samarbetat med Cornelis Vreeswijk och varit skådespelare i uppsättningar av Joe Hill och Jesus Christ Superstar. Varje år till och med 2019 har han hållit tal vid tolvslaget på festivalen Storsjöyran i Östersund.

Storsjöyran har också delat en hyllning till Ljusberg och hans presidenttal på sociala medier och skriver: ”Under Ewert Ljusbergs presidenttal hyllades medmänskligheten, rättvisan och framtidshoppet. Med stor humor, knivskarpa texter och extravaganta entréer förtrollade han publiken och skapade en upplevelse som inte liknade något annat.”

Ewert Ljusberg i Gomorron Sverige 2016. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.