Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Astrofotografen Göran Strand fascineras av detaljrikedomen i James Webb-teleskopets bilder. Så här tydligt har aldrig universum fotograferats tidigare. Hör mer i klippet. Foto: Bengt Eriksson, SVT

Ett år sedan James Webb-teleskopet skickades upp – Jämtlands stjärna på stjärnor hoppas på livstecken

Uppdaterad
Publicerad

På juldagen 2021 skickades James Webb-teleskopet upp i rymden. Från och med i somras började unika bilder anlända. Vi har träffat Göran Strand, Jämtlands stjärna på stjärnor, för att höra om vi fått ta del av några sensationer.

När vi hälsar på Göran Strand ett par dagar före jul berättar han i förbifarten att ett av hans foton samma dag blivit ”Dagens bild” på NASA:s hemsida. Det är alltså som astrofotograf som han blivit mest känd, faktiskt med världsrykte.

– Det är lika spännande varje gång det kommer något nytt från James Webb-teleskopet. Den tekniska nivån är betydligt högre än hos föregångaren Hubble, berättar han.

För oss vanliga amatörer ser kanske James Webbs bilder ut som vilken stjärnhimmel som helst. Måhända att motiven befinner sig oändligt långt borta.

Liv i rymden?

Att fånga ljus som uppstod från en stjärna (med astronomiska mått mätt) kort tid efter Big Bang, innebär ju att under de miljarder av år sedan ljuset lämnade stjärnan, har den i dag förflyttat sig långt, långt bort. Till slut så långt att vi aldrig kommer kunna se dem igen, hur mycket tekniken än utvecklas.

– Mest spännande under 2023 blir om de hittar en exoplanet, där atmosfären skvallrar om att det kan finnas liv, säger Göran Strand.

Vintergatans undergång

Mycket långt i framtiden kommer Vintergatan att fångas in av grannen Andromedagalaxen. Fast då har jorden sedan länge slukats av solen.

– Tänk vilka bilder man skulle få när hela vår galax kolliderar. Det grämer mig lite att jag inte kan vara med då, säger Göran Strand.

I klippet berättar Göran Strand om några av de de unika bilder som James Webb-teleskopet lyckats ta – bland annat om den lilla prick på stjärnhimlen som är den hittils mest avlägsna stjärna som hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.