Den ryske konstnären Ilya Repins ”Narcissus” ska inbringa en miljon kronor.

Jamtli säljer tavla på auktion

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag går ett av Jamtlis museiföremål under klubban hos Uppsala auktionskammare. Förhoppningen är att den ryske konstnären Ilya Repins ”Narcissus” ska inbringa en miljon kronor.

Det är onekligen unikt att ett museum säljer av sina samlingar. Men Jamtlis bedömning är att det just nu är rätt läge att sälja ”Narcissus”.

– Vi har absolut ingen kris, men vi behöver finansiera bygget av Nationalmuseum och då kändes det här som ett bra sätt, säger museichefen Henrik Zipsane.

Nationalmuseum Jamtli

Ett udda inslag

Förutom att tavlan bör ge en rejäl hacka så har man enats om att den är udda i Jamtlis samlingar.

– Ingen kommer väl till oss för att titta på rysk 1800-talskonst och även om vi haft den framme så passar den inte riktigt in bland den övriga konst vi visar, menar Zipsane.

Tavlan kom till museet via Jämtlands läns konstförening som tog över den i samband med en utställning 1945.

Är äkta

När den nu ska säljas är det förstås av central betydelse att den verkligen är äkta. Ryska konstexperter har varit på plats i Östersund och de har kunnat slå fast att detta verkligen är ett verk av Ilya Repin.

Utropspriset ligger nu på 800 000, men den säljs inte för under 1 miljon. I så fall blir Jamtlis netto just 800 000 medan 200 000 går till Uppsala auktionskammare.

Av 477 utrop har ”Narcissus” fått det näst högsta utropspriset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalmuseum Jamtli

Mer i ämnet