Jamtli är i stort behov av mer anslag, annars riskerar delar av museets verksamheter att stängas. Foto: SVT

Jamtlichefen kräver mer pengar – annars hotar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseet Jamtli i Östersund måste få högre anslag. Annars riskerar delar av verksamheten att försvinna och kulturhistoriska byggnader att rivas. I ett skarpt brev till stiftarna Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen, kräver chefen Olov Amelin mer pengar.

Redan i januari varnade Jamtlichefen Olov Ameiln för att kulturhistoriska byggnader på museet riskerar skador när ekonomin är kärv.

Nu är situationen än värre. Om inte Jamtli får en ökning av det årliga anslaget med sex miljoner kronor av stiftarna, så kommer man att tvingas till drastiska åtgärder.

”Vi har nått vägs ände” skriver Olov Amelin i skrivelsen till stiftarna Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun.

I år ser Jamtli ut att gå tre miljoner kronor back. I skrivelsen beskriver Olov Amelin möjliga besparingar och konsekvenserna av dessa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamtli har en stor underhållsskuld efter pandemiåren – ”Vi får skruva ner till minimum kommande år” säger chefen Olov Amelin. Foto: Maria Harning/SVT
  • Jordbruket avvecklas: Skulle spara 2,5 miljoner kronor. Ger minskade intäkter
  • Halverat öppethållande: Skulle spara 4,8 miljoner kronor. Ger minskade intäkter och lägre tillgänglighet
  • Avvecklad pedagogisk verksamhet: Skulle spara 3,6 miljoner kronor. Innebär att grunduppdraget inte uppfylls
  • Halverad fastighetsskötsel och drift: Skulle spara 6,3 miljoner kronor. Innebär att Jamtli bryter mot portalparagrafen att vårda kulturarvet
  • Halverad samlingsförvaltning: Skulle spara 3,2 miljoner kronor.

Källa: Skrivelse från Jamtli

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.