Här är jättebjörnen som vägde 329 kilo Foto: Fredrik Myhr

Jättebjörn fälld i Åre

Uppdaterad
Publicerad

En jättbjörn fälldes under torsdagen i Åre kommun. Björnen vägde 329 kilo och det var då den näst största som har fällts i Sverige någonsin.

Det var under jakt vid Hottögsfjället vid Håckrenmagasinet i Åre som jättbjörnen, en hanne, sköts av en norsk jägare. Björnen ska enligt uppgift väga 329 kilo, vilket är stort.

Enligt Arne Söderberg, rovdjursansvarig på Statens veterinärmedicinska Anstalt, så var den här björnen den näst största som någonsin skjutits i Sverige och som det finns officiell statistik på.

Den största björnen som fram till fredagen hade skjutits i Sverige sköts också i Jämtlands län 1984. Den björnen vägde 338 kilo. Men så på fredagen sköts en ny rekordbjörn i Ångermanland. Den björnen slog nytt svenskt rekord på 350 kilo.

SVA får in uppgifter om alla björnar som skjuts i landet och har statistik bakåt i tiden. Arne Söderberg är inte förvånad över att björnen sköts i Jämtland, men överraskad över att det var i Åre.

– Det finns ju inte så mycket björn i Åre kommun överhuvudtaget, säger han till SVT Jämtlandsnytt. Men den där björnhannen har nog haft bra genetiska förutsättningar och bra med mat eftersom han blivit så stor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.