Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade på känn att något drastiskt skulle hända” – hör betongarbetaren Molly Blomberg, efter att hon fått veta att Attacus stänger betongfabriken i Hammerdal. Foto: Fredrik Eliasson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jättevarsel hos Attacus – betongfabriken i Hammerdal stänger

Uppdaterad
Publicerad

Hustillverkaren Attacus drabbas hårt av minskade orderingångar i den ekonomiska krisen. 67 anställda på Attacus stomsystem varslas nu och betongfabriken i Hammerdal stänger.

Nyheten om varslet rapporterades först av ÖP. De anställda som varslas finns i Hammerdal, Strömsund och Östersund och det handlar om både fabriks- och kontorspersonal. Fabriken i Hammerdal kommer att kallställas och tillverkningen av betongstommar koncentreras till Strömsund.

– Det är en uppgivenhet. Det är ett tråkigt beslut att vi måste måste göra förändringar. Samtidigt hoppas vi på att vi kan få in nya ordar så vi kan fortsätta, säger Markus Bogg, platschef på Attacus i Hammerdal.  

– Vi har full beläggning under tre månader och vi producerar som vi gjort innan. Nästa steg blir fackförhandlingar, säger Markus Bogg.

Attacus stomsystem arbetar med utveckling, tillverkning och montering av byggelement för betong- och trähusstommar för den svenska byggmarknaden.

”Olyckligt och tråkigt”

Företaget har skickat ut ett pressmeddelande under tisdagen där de beskriver att orderintaget under en period ”minskat betänkligt”. Man skriver vidare:

Mattias Marktin, vd på Attacus stomsystem, säger till SVT Nyheter Jämtland att beslutet om varsel vuxit fram genom olika marknadsbedömningar.

– De anställda har blivit olika berörda. Det är ett oerhört jobbigt besked för de anställda i Hammerdal. Det är klart att det är bestörtning, säger han.

– Vad vi försöker att trycka på är att det här är ändå bara ett varsel. Vår förhoppning är att kunna få in fler ordrar under våren för att kunna häva varslet.

Analyserar fler verksamheter

Bolaget meddelar samtidigt att även marknaden för trästommar påverkas av nedgången i marknaden. Analyser pågår för hur detta kan påverka Attacus verksamhet i Östersund samt trähusfabrikerna i Hammerdal och småländska Fågelfors. Information om hur företaget kommer att hantera detta ska kommuniceras senare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.