Grannar kan gå miste om möjligheten att få rättelse vid svartbyggen när ärenden blir liggande (bygget på bilden har ingen koppling till texten). Foto: Pontus Lundahl, TT

JO-kritik mot Östersunds kommun – ärenden blir liggande i åratal

Uppdaterad
Publicerad

Efter att JO under de senaste åren fått in många anmälningar om att det tar för lång tid för kommunerna att handlägga tillsynsärenden, visade en granskning att Östersunds kommun var en av syndarna.

Justitieombudsmannen, JO, uppmanar nu Miljö- och samhällsnämnden att se till så handläggning av gamla ärenden och tillsynsärenden kommer i gång.

Det är enligt bestämmelser i plan- och bygglagstiftningen som tillsynsärendena dragit ut för mycket på tiden. Det fick JO att ge sig ut ut på en inspektionsrunda, där miljö- och samhällsnämnden i Östersund var en av dem som granskades.

Mer än tio år gamla ärenden

Under våren var det dags att göra uppföljning och personal från JO gav sig ut på nya besök i kommunerna. De blev inte imponerade av vad de fick se, det hade hänt alldeles för lite sedan förra inspektionen.

Vid miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun fanns enligt JO ett stort antal pågående ärenden, inkomna från så långt tillbaka som 2006 och framåt.

Svartbyggen kan preskriberas

Generellt menar JO att de kommuner som granskats är för passiva och har för långa handläggningstider, vilket kan leda till problem för medborgare. Så här skriver JO:

 I vissa ärenden har inga åtgärder vidtagits över huvud taget och i andra ärenden har det förekommit långa uppehåll i handläggningen. Flera fall gällande eventuella olovliga byggnationer riskerar också att träffas av preskriptionsreglerna, vilket medför att t.ex.grannars möjligheter att få rättelse går förlorad.

På miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun har situationen sedan de tidigare inspektionerna inte förändrats, enligt Justitieombudsmannen. Handläggningen av tillsynsärendena sker i mån av tid och är allmänt eftersatt. Nu uppmanar JO nämnden att vidta åtgärder för att komma igång med handläggningen av ärendena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.