Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Johan Olsson, med rötterna i Bjärme, visa sin hemsida som översätter svenska till jamska, och hör honom berätta om varför han skapat den. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Johan i Östersund har skapat hemsida som översätter svenska till jamska

Uppdaterad
Publicerad

Har du undrat vad ”golfbana” egentligen heter på jamska? Det och många andra ord finns nu översatta och enkelt sökbara via en ny sida på nätet, tack vare programmeraren Johan Olsson.

På söndagen den 12 mars, på Jämtlands nationaldag, lanseras tjänsten jamska.com på nätet. Den översätter svenska till jamska. SVT Jämtland har träffat upphovsmannen, som har rötterna i den Jämtländska myllan i byn Bjärme.

– Jag använder själv jamska nästan dagligen. Både i samband med det här projektet men också i dagliga samtal med familjen, säger Johan Olsson som till vardags jobbar som programmerare.

Många hör av sig

Redan samma dag som lanseringen av sajten har många hört av sig med uppslag till fler ord som borde vara med. Och tjänsten verkar uppskattas av många.

– Det har redan första dagen varit överväldigande många snälla och fina reaktioner. Mer än jag hade kunnat hoppas på, säger Johan Olsson.

Se mer i klippet om hur verktyget används och få svaret på vad golfbana egentligen heter på jamska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.