En sport som kräver sin utövare. Visade det sig. Foto: SVT Jämtland

Träpatronernas favoritsport ska få nytt liv i Backe

Uppdaterad
Publicerad

För ett otränat öga ser det ut som bowling. Men kägel, som det heter, är en urgammal sport som ska ha utövats redan av Egyptens faraoner. I Backe finns en bevarad kägelbana och länsstyrelsen har nu bidragit med 1,3 miljoner för att den ska upprustas.

1888 stod kägelbanan i Backe färdig. Sedan dess har den i och för sig flyttats, men som den står där i dag så är den i originalskick.

Örjan Andersson i hembygdsföreningen är den som engagerat sig i kägelbanans öde. Och för hans del handlar det inte så mycket om sporten som sådan, utan den tidskapsel som kägelbanan faktiskt är.

– Runt förra sekelskiftet var Backe centrum för den timmerindustri som växte fram. Här bildades exempelvis embryot till det som i dag är SCA och kägel blev ett uttalat överklassnöje, berättar Örjan.

Att det fanns pengar i Backe vittnar än i dag flera väldigt påkostade bostadshus om. Kägelbanan är måhända av enklare snitt, men är numera förklarad som byggnadsminne.

– Allt här är i original, till och med käglorna. Meningen är att byggnaden ska renoveras i det skick den var i 1888. För det krävs speciella snickare och speciellt virke. Därför kommer renoveringen både att ta tid och kosta pengar, förklarar Örjan Andersson.

Framför allt är det utvändigt inklusive taket som ska renoveras. Invändigt ska kägelbanan behållas så intakt som möjligt. Foto: SVT Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.