Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Sandström, ordförande och Maria Svensson Wiklander styrelseledamot i föreningen Storsjöns kallbadhus berättar hur byggnaden ska finansieras. Foto: Visualisering av kallbadhuset + Lukas Johansson/SVT

Kallbadhuset i Östersund får bygglov – men finansiering återstår

Uppdaterad
Publicerad

Ett kallbadhus på ön mellan Östersund och Frösön närmar sig verklighet efter att Östersunds kommun på onsdagen beviljat bygglov.

Men finaiseringen kvarstår att att lösa.

Bygglovet som beviljats gäller för en över 300 kvadratmeters stor byggnad som föreningen Storsjöns kallbadhus vill bygga.

När bygget kan dra igång och vad det kommer kosta är inte klart än. Föreningen har räknat på runt 20 miljoner kronor och förhoppningen är att det ska finansieras genom olika medel: med partners, statliga och regionala stöd, fonder och stiftelser och med hjälp av en så kallad ”crowdfunding-kampanj”, där vem som helst kan gå in och bidra till projektet.

Kommer ni få in så mycket pengar?

– Ja det tror vi, bygglovet var nog svårare, säger Jenny Sandström som är ordförande för föreningen Storsjöns kallbadhus.

När kallbadhuset kan stå klart går inte att säga i nuläget, men föreningen hoppas och tror att det kan stå klart inom två till fyra år.

Det kommer också att krävas en entréavgift för att få ekonomin att gå ihop.

– Vi vill hålla låga priser för det här ska kunna vara något för alla och det här kan också bli en bra turistattraktion, säger Maria Svensson Wiklander styrelseledamot i Storsjöns kallbadhus.

Se hur kallbadhuset kan komma att se ut i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.