Hilde Pettersson Ruud, avdelningsledare gränskontrollen Tollregion Midt-Norge Foto: SVT

Kameror övervakar gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Alla vägar över till Norge kommer att kamerövervakas. Det är den norska tullen som på det här sättet vill komma åt smuggling.

Vid gränsen mot Norge i Storlien passerar varje år över 300 000 fordon. Det är den fjärde mest trafikerade överfarten till Norge från Sverige. Varje fordon som passerar fotograferas av kameror som är placerade några hundra meter in på norsk sida.

– Vi vill veta vilka fordon som kör in och ut ur Norge, berättar Hilde Pettersson Ruud, avdelningsledare vid gränskontrollen vid den norska tullens region Mitt. Då kan vi bättre välja ut vilka fordon vi ska kontrollera med hänsyn till tidigare händelser.

Larmar vid träff

Kamerorna ingår i ett ANPR-system. Det står för Automatic Number Plate Recognition, och är ett system där registreringsskyltarna fotograferas och körs mot en databas där det ligger registreringsnummer som tidigare dykt upp i samband i smuggling eller annan verksamhet. Får systemet träff, så går ett larm.

Kameran i Storlien har hjälp den norska tullen att göra flera stora beslag av smuggelgods.

– Det har varit till stor hjälp, säger Björn Arild Sörli, sektionschef vid norska tullen. Vi har fått träff i systemet och sedan kunnat stoppa bilarna. Det har främst handlat om alkoholbeslag, men också narkotika.

Varje väg ska övervakas

Kameran i Storlien är den första som satts upp på gränsen mellan länet och Tröndelag, men planen är att varenda vägöverfart mellan Sverige och Norge ska kameraövervakas.

– Fram till 2020 ska vi sätta upp kameror längs hela gränsen, säger Hilde Pettersson Ruud. Men det blir också så kallade vägvalskameror inne i Norge, så vi kan följa misstänkta bilar. Totalt i Norge handlar det om flera hundra kameror.

– Det är klart att det har varit diskussioner kring att fordonen fotograferas, säger Hilde Pettersson Ruud. Men så ser det ut i samhället i dag. Jag tror att folk accepterar det, eftersom det här är ett verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.