Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sommarbonusen i din kommun. Jessica Granqvist, chef för Resurscentrum, är stolt över att Bergs kommun toppar bonusligan. Foto: SVT/ Lena Samuelson

Kampen hårdnar om sommarvikarierna – Bergs kommun lockar med 10 000 kronor

Publicerad

Dragkampen om sommarvikarierna i omsorgen är igång. Fem av Jämtlands läns kommuner satsar på extra pengar – en sommarbonus.

Anställda inom äldreomsorgen, hemtjänsten och LSS behöver verkligen sin sommarsemester. Det betonar man i länets samtliga kommuner. Kommunerna behöver mellan ett 30-tal vikarier i Ragunda till 400 i Östersunds kommun.

Välkomnar outbildade

Kommunerna tar gärna emot unga outbildade som är intresserade av att arbeta med människor. En outbildad sommarvikarie får cirka 21 500 kronor. Den bonus som fem kommuner erbjuder är utöver lönen.

– Bonusen ska säkra vikarietillgången i sommar, säger Jessica Granqvist, chef Resurscentrum i Berg.

– Och vi hoppas att några vill fortsätta inom vården, att de trivs och vill stanna, säger Jessica Granqvist och tillägger att vem som helst inte kan hoppa in som vikarie

– Man ska tycka om att arbeta med människor och kunna hantera det svenska språket, säger hon.

Fast anställda

Flera av länets kommuner ska erbjuda en ersättning till de fast anställda som väljer att flytta delar av sin semester. Anställda kan sälja veckor till kommunen.

Villkoren för att få sommarbonus

Villkoren för att få sommarbonus

Bergs kommun : Villkoret är att man arbetar minst 75 procent i åtta veckor.

Krokom : Arbetar minst 300 timmar. De som arbetar Yranhelgen får ett tillägg som motsvarar röda dagar.

Östersund: Arbetar minst 300 timmar. Alternativt 4000 kronor om man arbetar minst 150 timmar. De som arbetar Yranhelgen får även ett tillägg som motsvarar röda dagar.

Härjedalen: Arbetar minst 300 timmar.

Åre : Arbetar minst 240 timmar. Möjlighet att söka friskvårdsbidrag på 3000 kronor.

Bräcke, Ragunda och Strömsund har ingen speciell sommarbonus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.