EU-kommissionen föreslår nya krav på läkemedelsrening. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kan komma krav på läkemedelsrening

Publicerad

Läkemedelsrester som kommer ut i naturen via avloppsvattnet ställer till stor skada i hela världen. I dag finns inga krav på rening av läkemedelsrester, men ett nytt förslag från EU-kommissionen ställer sådana krav.

I oktober lämnade EU-kommissionen sitt förslag på ett nytt avloppsdirektiv. Direktivet ska behandlas av EU:s ministerråd och parlament. Kommissionen föreslår bland annat att läkemedelsrening blir ett krav för alla reningsverk för fler än 100 000 så kallade personekvivalenter, och reningsverk för minst 10 000 om området där det renade avloppet rinner ut är känslig.

Kommissionens förslag lägger ett större ansvar på läkemedelsbolagen. Något som branschorganisationen Svenskt vatten välkomnar.

– Det EU-kommissionen föreslår är att producenterna utav läkemedel ska finansiera reningen, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.