Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet om Karin Sundins epilepsilarm hamnade mellan stolarna. Nu ska regionen och kommunen utreda varför. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Karin i Lit blev utan epilepsilarm – nu utreds vad som gått snett

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun anser sig inte gjort något fel och region Jämtland Härjedalen medger att det möjligen finns brister inom deras organisation. Nu ska det utredas varför 86-åriga Karin Sundin fått vänta ett halvår på sitt epilepsilarm.

Karin Sundin och hennes dotter Lena har trott att ett epilepsilarm blev beställt tidigt i höstas av en läkare vid sjukhuset i Östersund. Men nu, efter drygt ett halvår, visar det sig att något larm aldrig blivit beställt.

Var beslutet om larmet fastnat har varken Östersunds kommun eller regionen en aning om.

Hör mer i videon ovan vad som nu görs åt saken.

Nationellt problem

Förskrivningen av epilepsilarm varierar mycket över hela Sverige. Det skiljer stort mellan regionerna hur dessa larm ska skötas och administreras. Detta enligt en artikel från 2022 i Läkartidningen. Där beskrivs att det saknas nationella riktlinjer för förskrivning av epilepsilarm och för uppföljning av deras användning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.