Karin nekas sjukskrivning – hör henne berätta här

Uppdaterad
Publicerad

Trots kroniska sjukdomar som medför svår värk och stora koncentrationssvårigheter – och trots flera läkarintyg – nekas Karin Johansson sjukskrivning. Hör vad hon berättar i videoklippet ovan.

Karin Johansson är en av dem som bedömts vara i behov av sjukskrivning av läkare vid hälsocentralen i Åre, men som ändå nekas sjukersättning av Försäkringskassan.

Hon lider av fyra kroniska sjukdomar som ger svår värk och gör det svårt för henne att röra sig. Hon lider också av koncentrationssvårigheter.

Drabbades av kris

I höstas drabbades Karin Johansson av akut stress när en nära anhörig blev svårt sjuk. Hälsotillståndet som redan var ansträngt försämrades drastiskt.

Hon ansökte om sjukskrivning på heltid, men försäkringskassan sa nej till sjukersättning. Kassan ansåg att Karin visst kunde återgå till arbetet på deltid.

Nekas trots flera sjukintyg

Beslutet fattades utan att handläggaren träffat Karin eller läst hennes journaler. Avslaget grundades på läkarintyget, enligt Försäkringskassan.

– Det är läkarintyget som är grunden för vår bedömning. Om vi inte anser att vi fått in tillräckligt med underlag är vi skyldiga att begära in mer material, säger områdeschefen Ulf Bergius om saken.

Samtidigt står det tydligt i läkarintygen att Karin behöver sjukskrivning på heltid, berättar Karin och hennes läkare. Det är dessutom inte bara en utan flera läkare som intygat hennes behov av sjukskrivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer