Nu ska alla vuxna älgar som skjuts väster om E45 kartläggas för sjukdomen CWD Foto: Bent Lindsetmo NRK/Sylvie Benestad, norska VeterinärinstitutetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kartläggning av fruktad älgsjuka inleds i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad
Nu ska prover tas på alla vuxna älgar som fälls i Jämtland väster om E45. Allt i jakten på sjukdomen Chronic Wasting Disease.

En rad myndigheter har beslutat att sätta igång en riktad övervakning av skjutna älgar i länet. Rädslan för att sjukdomen CWD, som upptäckts hos älgar i Norge, har spridit sig till Sverige är stor.

– Vi tror att det finns en hög risk att sjukdomen kan finnas i västra Jämtland, eftersom de sjuka älgarna i Norge har hittats så nära gränsen, säger länsveterinären Johan Olsson till SVT Nyheter Jämtland.

Tiden är knapp

Det är bråttom. Redan nu skickas kartonger och provtagningskit ut till älgförvaltningsområden i länet. Förhoppningarna är att prover kan börja tas redan till helgen.

– Vi vill ha antingen hela huvudet från älgen, eller så prov från hjärnan och lymfkörtlar, säger Erik Ågren, vid SVA.

Hos Jägareförbundet i länet jobbas det för högtryck just nu.

– Vår uppgift blir att försöka få jägarna att samla in, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet. Vi  försöker sprida ut provtagningsmaterial till jaktlag. Vi koncentreras oss om området väster om E45.

Vill inte vänta längre

Sverige väntar på ett beslut från EU-kommissionen om en större kartläggning av CWD, men den kartläggningen kommer inte igång förrän under 2018. Eftersom fler fall har hittats i nära Jämtland , så vill inte myndigheterna vänta längre.

– Nu är vi ute i sista minuten, säger Magnus Hansson. Älgjakten är inne i sitt slutskede.

Det myndigheterna vill ha reda på är om det finns några smittade älgar i länet, och vilken variant av sjukdomen det är. De älgar som drabbats i Norge verkar ha drabbats av en tidigare oupptäckt variant av CWD.

– Får vi veta om det finns smittade djur, så kan vi försöka begränsa sjukdomen, säger Johan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chronic Wasting Disease

Mer i ämnet