Katastrofal alkohollag?

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Förslaget till nya alkohollag har framkallat undergångsstämningar bland somliga. Andra tar det med ro. Förändringen innebär att samma regelverk skall råda i hemmet som på krogen.

Tidigare fick ungdomar, som fyllt 18 år, beställa in alkoholhaltiga drycker på krogen. Däremot var det förbjudet att, i hemmet, servera alkohol till någon som var yngre än 20 år.

I förslaget till omarbetad alkohollag tas gränsen i hemmet bort. Därmed behöver de föräldrar som vill bjuda sin 18-åring på ett glas vin, inte bege sig ut på krogen.

Sundsvalls kommun ser detta som ett allvarligt bakslag för nykterhetsarbetet bland ungdomar.

– Ungdomar kommer att bli alkoholister i förtid, säger Börje Bergström, vice ordförande i socialnämnden, till Dagbladet.

Ingegerd Gavelin, socionom på föräldramottagningen i Sundsvall är dock inte orolig.

– Jag tror inte att den här ärndringen spelar så stor roll, säger hon. Många föräldrar har nog trott att det är 18 år som gäller i hemmet. Att det finns en 20-årsgräns är en nyhet för mig också. Man kan väl säga att skillnaden i åldersgränser är rätt orimlig.

– När det gäller gränsen på 18 år tycks det finnas en allmän uppslutning omkring den, säger Gavelin, åtminstone bland de föräldrar jag träffar. Att det sedan i praktiken inte fungerar så är en annan sak.

I många länder i Europa finns en betydligt längre åldersgräns för att dricka alkohol på krogen. Frankrike, Spanien, Portugal och Italien har en 16-årsgräns.

– Skadorna är proportionella mot mängden alkohol man dricker – oavsett om man dricker mycket ibland, eller lite och ofta. Vad man kan konstatera är att leverskadorna är mycket, mycket större i till exempel Frankrike.

– Men det är inte bara mängden som utgör en fara utan också graden av berusning. I södra Europa råder en vinkultur. I kulturer där man dricker mycket, som i till exempel Danmark, är risken för våldsbrott som till exempel våldtäkter stor.

– En mycket viktigare sak än den här lagändringen är att föräldrar har koll på sina ungdomar och är observanta och att föräldrarna uppför sig på ett bra sätt och föregår med gott exempel.

– Att hämta och skjutsa och vara så nyktra så att vi bryr oss om hur ungdomarna har det är viktigt, säger Gavelin.

– Jag tror i och för sig inte att föräldrar behöver vara helnyktra men ungdomarna tycker inte om när föräldrarna är berusade, det finns det undersökningar som visar, säger Gavelin.

– Viktigast är att man har ett förtroendefullt förhållande till sina ungdomar, att man kan prata och lösa konflikter tillsammans, lyssna och resonera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.